Jak se Vám líbí e-kniha Tipy triky do matiky?
Moderátor: Knihovníci
Jak se Vám líbí e-kniha Tipy triky do matiky?
Zdravím,
zde můžete zhodnotit obsah, přínos, zajímavost, srozumitelnost, úpravu, název následující e-knihy:
Autor: Michal Trněný
Kniha: Tipy triky do matiky
Popis:
Krátká, cca desetistránková kniha, která nabízí řešení některých problémů, které se často objevují při studiu matematiky.
Je ke stažení na stránkách:
http://www.abcentrum-matematika-studium ... triky.html
nebo přímo zde:
http://www.abcentrum-matematika-studium ... matiky.exe
Je a bude zdarma, ale kdyby byla na prodej, za kolik byste ještě byli ochotni ji koupit?
Klidně pište, co Vám přijde na mysl. Cokoliv. Polepším se a ty další se Vám budou líbit více.
zde můžete zhodnotit obsah, přínos, zajímavost, srozumitelnost, úpravu, název následující e-knihy:
Autor: Michal Trněný
Kniha: Tipy triky do matiky
Popis:
Krátká, cca desetistránková kniha, která nabízí řešení některých problémů, které se často objevují při studiu matematiky.
Je ke stažení na stránkách:
nebo přímo zde:
http://www.abcentrum-matematika-studium ... matiky.exe
Je a bude zdarma, ale kdyby byla na prodej, za kolik byste ještě byli ochotni ji koupit?
Klidně pište, co Vám přijde na mysl. Cokoliv. Polepším se a ty další se Vám budou líbit více.
Re: Jak se Vám líbí e-kniha Tipy triky do matiky?
Pekne. Trochu mi vadi nemoznost tlace.
Co to je?
Nepouzivam windows a v linuxu mi to pod wine spusti jen registracni formular a po registraci jen prazdne okno "programu".
Kde se nachazi ten soubor *.ebk? Je soucasti te binrky?
Hodilo by se mozna pouzit nejaky otevrenejsi format - pdf, txt, odf, .....
Nepouzivam windows a v linuxu mi to pod wine spusti jen registracni formular a po registraci jen prazdne okno "programu".
Kde se nachazi ten soubor *.ebk? Je soucasti te binrky?
Hodilo by se mozna pouzit nejaky otevrenejsi format - pdf, txt, odf, .....
Jednou jsem ho videl na vanoce:
Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
Gold "3-Ethyl-1,2,2-trimethyl-bicyclo[2.1.0]pentane"
pro Michal: dobry, připomíná mi to
pro Uran: mě se rozbalí do "c:\temp\~~~187\1. tipy.html.ebktml" ale stejně je zakodovanej, je to dělané v
registrace se ukládá do registrů (HKEY_CURRENT_USER\Software\eBook Pro), takže v linuxu seš nahranej
pro Uran: mě se rozbalí do "c:\temp\~~~187\1. tipy.html.ebktml" ale stejně je zakodovanej, je to dělané v
registrace se ukládá do registrů (HKEY_CURRENT_USER\Software\eBook Pro), takže v linuxu seš nahranej
Michal Trněný píše:http://www.abcentrum-matematika-studium-navody.com/Tipy_triky_do_matiky.exe
1) Distribuce ve formě .exe je naprostá blbost. Nevím, co si od toho slibuješ, ale pokud to je něco jiného než "odradit co nejvíc potenciálních čtenářů od čtení", tak ti zvolený formát stejně nepomůže.
2) Cena: Tak, jak to je v .exe, bych za to nezaplatil ani haléř. Popravdě řečeno, kdyby mě nezděsil motivační úvod a nechtěl jsem se přesvědčit, jestli to, cos tam napsal, myslíš vážně (zjednodušeně řečeno, "matematika je o pamatování si a 80% z toho jsou zbytečnosti"), tak bych to nestáhl ani zadarmo.
3) Obsah:
- Obecně: Často není vůbec jasné, co jsou odstavce jednoho tipu a co je nový tip.
- Obecně: Nebylo by od věci napsat, pro jakou úroveň čtenáře to je určené. Úvod s derivacemi a skripty by skoro odkazoval na vysokoškoláka, ovšem reálný obsah vypadá spíš na základní školu.
- Tip 3: "Derivace, tangens, směrnice tečny funkce, poměr, podíl - všechny tyto pojmy lze hodit do jednoho pytle". I kdyby to byla "tangenta" a ne "tangens", tak mi běhá mráz po zádech.
- Tip 3: "Velká spousta věcí se v matematice opakuje." Tak to může připadat člověku, který se to učí jako básničku. Finta je v tom, že to není "opakování věcí", ale "jedna a ta samá věc různě aplikovaná". Řešení pak pochopitelně je, pochopit smysl té věci, ne se to učit nazpaměť...
- Tip 4: Nahrazovat definici ("sinus = protilehlá ku přeponě") mnemotechnikou ("položíme trojúhelník tímhle směrem, odmyslíme si z něj jednu stranu, trochu ho zkroutíme a vyjde tvar, který se podobá 's', tedy 'sinus') by mi přišlo vhodné pouze za předpokladu, že je mnemotechnika výrazně jednodušší než definice.
- Tip 5: Pro ty, kteří v tom plavou (a kteří budou pravděpodobnými čtenáři této knihy), by asi bylo vhodné znovu popsat vztah mezi obrázkem a definicí sin, cos, tg, cotg, a případně popsat i tu pythagorovu větu.
- Tip 6: Vzorec pro výpočet obvodu kruhu je další příklad toho, kdy je mnemotechnika složitější než definice. Vážně vám připadá lepší pamatovat si vzorec pro obvod šestiúhelníka a z něj velmi přibližně odhadovat obvod kruhu, než si prostě zapamatovat obvod kruhu? Rozsekání PÍ je stejný případ - proč si místo (přibližné) hodnoty pamatovat tvar (to bych ještě pochopil, hodně lidí si spíš pamatuje tvary než čísla) a způsoby, jak ho roztrhat a pak zase spojit? Proč nepoužít starověký poměr 22/7?
- Tip 7: Obsah útvaru bych možná radši nedefinoval jako počet jiných útvarů, které se do něj vejdou. Jinak docela hezky názorné vysvětlení, jen by bylo pěkné ho dotáhnout do konce a vysvětlit čtenáři, jak to souvisí se vzorcem strana*výška/2. A třeba to pak aplikovat i na ten první trojúhelník ("zabalit" ho do obdélníku).
- Tip 8: Takhle by měly vypadat i ty předchozí tipy.
- Tip 9: No tak to si rozhodně nemyslím, že je jednodušší odvodit si derivace graficky. Pracnější, to ano, protože to je neskutečně náročné na přesnost, ale paměti to nepomůže ani trochu (i kdyby se čtenář skutečně dokázal dostat k těm číslům, což při grafické metodě, spoléhající se ponejvíce na odhad, vidím jako nanejvýš nepravděpodobné), pořád by je musel umět proložit funkcí. U sin x/cos x to ještě jde, tam to "je vidět" (když má člověk ty funkce v hlavě), ale fakt bych vás chtěl vidět, jak stejný myšlenkový skok vysvětlíte u sin 3x/3cos 3x. A nejlepší je závěr: "Stačí propojit puntíky pomocí funkce kosinus. Proč pomocí kosinus? Protože to tak je podle vzorce." - jinými slovy, "Vzorec odvodíme tak, že napřed velmi pracně a nepřesně nakreslíme grafickou podobu derivované funkce a tu pak podle tabulkového vzorce odhadneme do podoby vzorce."
- Pro srovnání, kdyby čtenář pochopil derivaci jako takovou (tzn. její definici), tak by z té definice dokázal nejen derivovanou funkci odvodit (připouštím, u sin/cos je to trochu složitější než třeba u polynomů, ale taky to jde), ale taky velmi snadno spočítat její hodnoty v libovolném bodě, aniž by tu derivovanou funkci potřeboval znát.
- Tip 10: S myšlenkou "nepamatovat, ale vymyslet", lze jistě souhlasit. Ovšem se dvěma výhradami:
- Dosavadní text (až na tip
- Pokud má být cílová skupina člověk, který potřebuje prolézt písemkami a zkoušením, tak se obávám, že na nějaké vymýšlení sotva bude mít čas. To si může dovolit u jednoho dvou příkladů, a i pak jen za předpokladu, že mu to v zásadě je jasné a jen se potřebuje ujistit v nějaké dílčí otázce.
Je mi líto, ale tohle není dobře odvedená práce, ani když je k dispozici zadarmo.
Re: Re:
Zdravím,
díky za reakce, reagujte dál.
To Adam Holden:
Co to znamená "nemoznost tlace"?
To Uran:
Soubor Tipy_triky_do_matiky.exe je binary file a je uložen v adresáři:
http://www.abcentrum-matematika-studium-navody.com/
Bohužel to funguje jen pro Windows (98SE, 2K, ME, XP).
To lulu:
Nejdřív mě napadlo, že to pojmenuju matematika a mnemotechnika.
To pepak.net:
Díky Pepáku za vyčerpávající ohodnocení, tak nějak si to představuju. Další název, který jsem tomu chtěl dát byl Mix tipů a triků do matematiky, ale to už bylo moc dlouhý. Jo, odfláknul jsem to, nechtělo se mi prostě psát, jako milionu spisovatelů přede mnou, třeba Pythagorovu větu a další věci důležité pro pochopení. Ale na něčem jsem musel začít stavět.
díky za reakce, reagujte dál.
To Adam Holden:
Co to znamená "nemoznost tlace"?
To Uran:
Soubor Tipy_triky_do_matiky.exe je binary file a je uložen v adresáři:
http://www.abcentrum-matematika-studium-navody.com/
Bohužel to funguje jen pro Windows (98SE, 2K, ME, XP).
To lulu:
Nejdřív mě napadlo, že to pojmenuju matematika a mnemotechnika.
To pepak.net:
Díky Pepáku za vyčerpávající ohodnocení, tak nějak si to představuju. Další název, který jsem tomu chtěl dát byl Mix tipů a triků do matematiky, ale to už bylo moc dlouhý. Jo, odfláknul jsem to, nechtělo se mi prostě psát, jako milionu spisovatelů přede mnou, třeba Pythagorovu větu a další věci důležité pro pochopení. Ale na něčem jsem musel začít stavět.
úpravy
Zdravím,
doplnil jsem pár drobností do mé knihy, která je teď upravená ke stažení na
To Adam Holden:
Že to nejde tisknou na papír mi taky vadí, raději čtu z papíru než počítače.
Na druhou stranu tento formát umožňuje přidávat videa, nahrávky a testy,
což chci v budoucnu vyzkoušet. Také zabraňuje neoprávněnému
kopírování lépe než třeba pdf.
doplnil jsem pár drobností do mé knihy, která je teď upravená ke stažení na
To Adam Holden:
Že to nejde tisknou na papír mi taky vadí, raději čtu z papíru než počítače.
Na druhou stranu tento formát umožňuje přidávat videa, nahrávky a testy,
což chci v budoucnu vyzkoušet. Také zabraňuje neoprávněnému
kopírování lépe než třeba pdf.
necital som to ani to citat nebudem:D
vypada to celkom dobre ALE KDE SI VZAL NAPAD TO DAT DO .EXE SUBORU?????
vypada to celkom dobre ALE KDE SI VZAL NAPAD TO DAT DO .EXE SUBORU?????
Re: úpravy
Michal Trněný píše:...Na druhou stranu tento formát umožňuje přidávat videa...
To zvládá i pdf a nemyslím tím přílohu.
Moje projekty. Poslední aktualizace: 20.6.2010